Pages

Sunday, October 24, 2010

_MENGECAT_

SALAM...
MODULE 8 baru jek start smalam...
ak x sure ape tajuk utk module 8 ni sebab introduction klas ak masuk lambat...
hehehe...
tapi papehal pon MODULE 8 ni lebih kepada OTAK...
rasennye module ni paling susah dan paling lame kot...
doakan ak menghadapi module ni dgn tenang dan sabar...
dalam mase same org sibuk bersedia menghadapi MODULE baru ak plak mempersiapkan umah baru yg akn ak duduki...
bukan la rumah baru rumah buruk jek tapi cube nak cantikkan sket...
oleh itu,
ak dan housemateku decide nak cat umah...
tp kami x sanggup la nk menghabiskan ribuan ringgit untuk mengupah org cat macam org lain...
faktor duit tu bukan la sebab utama...
sebab utamanya mungkin siapa tahu Allah nk uji kami kalau2 tuan rumah menghalau kami keluar dari rumah tu sebab kontrak kami pon setahun saje...
jadi cat sendiri save bajet sket kalo kene halau pon x la terkilan sgt...
hehehe...
tapi penat la...
nak cat bilik ak sendri jek amek mase 2 hari...
semalam baru siap...
cat murah jek tapi laen sket la dari Malaysia...
sebab warne kene bancuh sendiri seperti di bawah...
hehehe...
pewarna tuh botol kecik jek...
suke hati la nk warne ape tona warne kene pandai adjust sendri la...

lepas tuh kacau la...
kacau sampai rate macam buat kuih...
hahaha...
then cat la seluruh dinding bilik...
sori x dek gambar bilik ak yg dah siap..
nnt ak tunjuk...
cantik wow...
hahaha...
k bye,,,

5 comments:

Izyan Hanis said...

haha..
korang cat umah dpt permission dulu x..??

MOHD UZAIR NORDIN said...

hahaha..
of course la dh tanye...
kalo x dpt permission knape???

LIANA said...

ya akhi,
ada sesetengah baba/mama x benarkan kita buat apa dgn umah dia.ada yg x kasi tebuk paku pun.itu bergantung dgn baba/mama.klau ada kerosakan cepat2 beritahu baba/mama,supaya dia blh tolong repairkan.sbenarnya kita dah byr duit takmin/jaminan,dah kira kita byr service repair.minta tolong je baba/mama.dia org pasti fhm.kita ni stdnt.the end of the contract,nnti dia tolak dari duit takmin tu.mcm Malaysia juga,klau dah ddk umah sewa,buat mcm ddk umah org.x kan nak pecah sana sini.

dulu ada case,ada kwn ana nak lari dr umah sbb tak tahan dgn keadaan umah yg teruk.akhirnya berjaya juga di kuar dr umah tu dn terlepas drpd kena saman.syukran ats jasa ust yg mnolong mrk.sampai bawab ingat mrk pindah sbb benci dgn dia.mcm mna baba/mama nak saman kita???bukan kita ni stdn ke???
klau enta perasan knapa baba/mama ambil salinan passport kita??sbg bukti antum ddk di umah dia.dan klau ada berlaku x byr duit umah atau apa2 pun,baba/mama blh gi balai polis,bawa salinan tu.

tips:
1.klau blh tanya awal2 naik harga sewa umah lps habis contract.klau x naik harga sambung lagi contract dgn baba/mama.tapi tgk juga klau dah selesa dgn baba/mama dn umah tu masih teguh cantik lagi.(dlm nmpak cantik tapi byk prob electric putus,air tak ada,asyik masuk pencuri,bising)sbb nnti competition yg sengit dgn bdk junior mara yg kna kuar asrama.silap haribulan,antum kna ddk lagi jauh,(sporting,cleopatra,....)sana memang murah dn besar,tapi jauh jgn ckp.

2. berbaik dgn baba/mama,klau rajin masak lbh kasi baba/mama rasa juga.nk minta tolong senang je nnti.rajin2 antum ziarah umah baba/mama.(bkan nak hipocrit,bukankah Allah menyukai Umat Nya berbaik-baik antara satu lain)

3. duit sewa.apa kna dgn duit sewa??x kn x nak byr klau dah ddk??pdgn ana,kbykn lelaki slalu lambat byr duit sewa umah.baba/mama mai umah baru nak byr.baba/mama x suka juga.klau blh byr on d time,dtg je umah dia org.

4. kebersihan.sesetgh baba/mama akn dtg sebulan/sminggu sekali tgk umah.klau dia x puas hati nnti dia x kasi sewa umah tu lagi.

*klau nak tahu byk lagi tanya la senior2.kami pun byk tanya senior klau ada masalah.
ana rasa lelaki senang je ddk mana2,lain pmpuan,ana akui.pmpuan mmg cerewet.masalah kecil sikit dah nak mnangis.x smua,ada sgelinir yg kuat.
byk juga pahit manis kita kna lalui hidup diluar tanpa ibu bapa.dari situ kita dikuatkan,diasuh,dimatangkan, utk mghadapi dugaan luar sana yg lbh sukar drpd jangkaan kita.smg antum smua dpermudahkn oleh Allah SWT.Allah x akn mmbiarkn Umat Nya menderita melainkn Dia tahu Umat Nya x mampu hadapinya.

MOHD UZAIR NORDIN said...

syukran...

Anonymous said...

jai...
igt x mse form 3???
hheheeee

FRIENDS